Okategoriserade

Sverok anordnar Nörd på Pride!

Denna vecka är det Pridefestival i Stockholm och precis som förra året kommer satsar Sverok på att skapa mötesplatser för nördar och spelintresserade pridebesökare. Traditionen med Nörd på Pride startade förra året som ett samarbete mellan Sverok, lanföreningen Hazard och Studiefrämjandet Stockholm. I år samarbetar vi med konventet Akt, Nördevents och Studiefrämjandet och redan innan Stockholm Pride startar har Nörd på Pride fått stort genomslag genom att flera grupper och och föreningar på olika sätt aktivt visar att de står för en öppnare spel- och nördkultur. Precis som förra året kommer vi att delta i prideparaden, i år under temat Proud and Nerdy.

Obs! Alla aktiviteterna i Nörd på Pride programmet är gratis och kräver ej dog tag.

Nörd på Pride programmet som kommer att tryckas och distribueras på tisdag innehåller följande spännande punkter:

Torsdagen den 1/8
14:00–19:00 Gamingdag på Pride Ung
Torsdag den 1 augusti är det gaming som gäller på Pride Ung. Vi spelar tv-spel, brädspel, rollspel och kortspel.
Prova rollspel i Alaria, lär dig något nytt brädspel, utmana Sveriges bästa Pokémontränare eller bli en Planeswalker i Magic: The Gathering. Utmana dina kompisar i Street Fighter IV, bygg banor i LittleBigPlanet eller rulla upp världen i en boll i Katamari Forever. Kom hit, testa något nytt, träffa spännande personer inom spelindustrin, olika organisationer och communities eller bara häng med andra spelintresserade.

Arr: Pride Ung, IRIS och Dragon’s Lair förening

Medlemmar ur Sverok-nätverket Leia och mångfaldsgruppen IAM kommer att vara tillgängliga under dagen för att svara på frågor om Leia, Sverok, mångfald i spelkulturen eller om du bara vill snacka spela och ha kul.

Fredag den 2/8
16:00 – 21:00 Nörd på Prides panelsamtalskväll
I Bryggarsalen på Norrtullsgatan 12 N kommer följande paneler att avhandlas under kvällen. Samtliga panelsamtal kommer att streamas.

16:00 – 16:50 Branschen, mångfalden och normer
Moderator: Elaine Boström
Medverkande: Paradox, Fatshark, Dataspelsbranschen mfl
Panelsamtal om hur det ser ut i den svenska spelbranschen, i spelen och deras marknadsföringen samt vilka normer som påverkar spelskapandet. Fokus kommer att ligga på vad som görs, vad som kan göras samt vilka erfarenheter den svenska spelbranschen har och vilka svårigheter den stött på i arbetet med mångfald och jämlikhet både i sitt spelskapadande, i marknadsföringskampanjer och i företaget.

17:00 – 17:50 Vad görs och vad funkar – konvent och arrangörer
Moderator: Ina Bäckström
Medverkande: AKT, Terebi Ge-mu, Hazard, GothCon, NärCon
Panelsamtal om hur det ser ut på konvent, LAN och spelträffar när det kommer till jämlikhet och mångfald samt vilket arbete som görs för att alla ska känna sig välkomna och trygga på arrangemangen. Förra året diskuterades besökares erfarenheter och vad som skulle kunna göras samt vilket ansvar arrangörer har. I år kommer fokuset att ligga på vad som görs, vad som kan göras samt vilka erfarenheter arrangörer har och vad har fungerat och vad har varit eller är fortfarande svårt att hantera.

18:00 – 18:50 Vad gör spelmedia? Har spelmedia ett särskilt ansvar?
Moderator: Ina Bäckström
Medverkande: Kraid, Svampriket, Queer Nerds, Megazine, SVT/TT, Ctrl Alt Elite
Vi kommer att diskutera sexualitet, jämlikhet och mångfald inom spelhobbyn och spelbranschen. Hur ser det egentligen ut med marknadsföring, spelinnehåll, mässor och i spelmedia. Vad görs för att uppmärksamma den problematik som finns med homofobi och sexism. Vad görs för att förändra den rådande normen i spelhobbyn och vad har spelmedia för ansvar i dessa frågor.

19:00 – 19:50 Att skava i spel- och nördkulturen
Moderator: Ina Bäckström
Medverkande: Malin Söderberg, Samson Wiklund, Chris Jonasson, Kerstin Alex
Vi kommer att diskutera sexualitet, jämlikhet och mångfald inom spelhobbyn, spelbranschen och den spel- och nördkultur den existerar i och skapar. Fokuset kommer att ligga på era erfarenheter av hur det är att ifrågasätta, kritisera och bryta mot de normer som finns. Hur ser det egentligen ut och hur gör en för att hantera det motstånd som uppstår när en bryter mot, ifrågasätter eller kritiserar spel- och nördkulturens normer.

20:00 – 20:50 Queer Historia vs rollspel, lajv och spel.
Moderator: Ina Bäckström
Medverkande: Robert Olsson, Joacim Blomqvist, Anneli Friedner Henriksson, Elis Örjes, Siri Sandqvist, Emil Carnevale, Filip Kopelman
De spel och scenarier vi spelar idag stämmer ganska dåligt med hur det såg ut historiskt. Vår bild av medeltida och historiska miljöer har påverkats kraftigt av 1800-talets historiesyn och Hollywood. Men hur såg det egentligen ut med religion, vetenskap, kön och sexualitet förr? Bygger vi våra roller utifrån hur det var eller hur vi tror det var? Var alla pirater kvinnotjusande män, fanns det kvinnor som tog till vapen, ärvde, fanns homosexualitet, är allting som vi tror att det är eller finns det en mer korrekt historia? Lyssna när lajvare och rollspelare möter historiestuderande Robert Olsson och Piratmagister Joacim Blomqvist diskutera kring könsroller och sexualitet ur ett historiskt och spelmässigt perspektiv.

Lördagen 3/8

PoN
13:00 Proud and Nerdy i paraden
Sverok arrangerar tillsammans med Nördevents och Akt: Proud and Nerdy under prideparaden. Gå med oss och visa att det finns en mångfald även i nörd- och spelkulturen. För en öppnare spelhobby och en nördkultur utan begränsande normer. Givetvis ser vi gärna att folk kommer utklädda i cosplay, lajvdräkter eller andra nördiga kläder.

15:30 The Hunger Games (Nördpicknick efter paraden)
Mingla med andra nördar, kanske utforskar du en annan dimension med en whovian, utbyt trollformler med en Potterhead, utdriver en demon med en hunter eller varför inte komma fram till vilken ponny som är bäst? Prata favoritvapen med en gamer eller diskutera den lögnaktiga tårtan!

Efter Prideparaden samlas vi nördar vid Östermalms IP för en picknick i nördhetens anda. Ta med egen picknickkorg, ingen föranmälan! Kom gärna i cosplay!

Förutom programpunkterna ovan vill vi tipsa om att Thomas Arnroth som är Gomorron Sverige’s och SVT’s spelexpert kommer att prata om queera spel i morgonsoffan under onsdagens Gomorron Sverige sändning. Klockan 07:50.

Gilla gärna Nörd på Pride på facebook!